O Vremenskoj mreži Bosne i Hercegovine

Ideja stvaranja Mreže amaterskih meteo stanica Bosne i Hercegovine je ta da Mreža bude "središnje mjesto" za sve osobne meteorološke stanice diljem Bosne i Hercegovine koje objavljuju svoje podatke na internetu. Prvobitna ideja je došla iz SAD-a gdje je određeni broj sličnih mreža postavljen online 2008.godine. Linkove na te mreže možete naći na linku Globalna mreža amaterskih meteo stanica.
Mi smo pokušali uključiti i druge podatke i linkove o vremenskim uvjetima u i oko Bosne i Hercegovine, te o stvarnim uvjetima izvijestiti iz osobnih meteoroloških postaja na mreži. Podaci se ažuriraju svakih 5 minuta, ali najažurnije podatke o vremenu, kao i arhivu podataka ćete vidjeti tako što ćete posjetiti meteo stanicu područja za koje ste zainteresovani. Nadamo se da će Vam ti podaci biti korisni bilo da vas interesuje vrijeme, bilo da planirate putovanje ili odmor u Bosni i Hercegovini ili samo želite znati da li je sigurno da objesiti veš napolju.

Do sada smo imali veći broj zahtjeva za meteorološke podatake za potrebe istraživanja ili u osiguravajuće svrhe, međutim Mreža meteoroloških stanica Bosne i Hercegovine za sada nema arhivu podatke o vremenu.
Ako trebate tu vrstu informacija onda Vas molimo da kontaktirate najbližu osobnu meteorološku stanicu lociranu u području koje Vas interesuje, te da kliknite na link za tu stanicu na našoj glavnoj karti. Nakon toga možete kontaktirati vlasnika stanice koji vam može pomoći s vašim zahtjevom
.

Kako se priključiti mreži

Ukoliko imate osobnu meteo stanicu čije podatke objavljujete na internetu koristeći Weather Display, Virtual Weather Station (VWS), Davis Weatherlink, WUHU ili Cumulus i ukoliko imate web stranicu i živite u Bosni i Hercegovini tada ste dobrodošli i pozvani ste da se priključite Bosansko-hercegovačkoj mreži amaterskih meteo stanica.

Ako koristite Weather Display i na vaš web sajt uploadujete Clientraw fajl onda imate sve što vam treba. Za korisnike VWS i Weatherlink ćemo Vam poslati mali tekst fajl koji će fajl sa podacima vaše meteorološke stanice uploadovati u određenim vremenskim intervalima. Vaša lokacija će biti objavljenja na mesomap-i web stranice Bosansko-hercegovačke mreže sa koje će voditi link na Vašu osobnu stranicu.
Zauzvrat, što šaljete podatke vaše meteorološke stanice dobit ćete pristup mesomap-i i ostalim podacima koje možete objavljivati na vašoj web stranici, čime ćete, vjerovatno, povećati broj posjetitelja vaše stranice, a samim tim obezbijediti i bolje mjesto na tražilicama.

Ako ste zainteresovani da se priključite Mreži amaterskih meteo stanica Bosne i Hercegovine onda popunite formular zapristupanje Mreži amaterskih meteo stanica BiH i mi ćemo vam se javiti.

O web dizajnu

Web sajt Bosansko-hercegovačke meteo Mreže je napravljen koristeći templejte dizajnirane od strane CarterLake.org konvertovanim u PHP od strane Saratoga-Weather.org.
Posebno se zahvaljujemo Kevin Reed sa TNET Weather za njegov rad na originalnim Carterlake templejtima i dizajnu zajedničke web stranice.
Posebnu zahvalnost dugujemo Mike Challis Long Beach WA za forme, wind-rose generator, Theme Switcher and CSS stilsku podršku ovim templejtima.
Zahvaljujemo se i Ken True Saratoga-Weather.org za AJAX prikaz, kontrolnu tablu i integraciju TNET Weather common PHP site design ove stranice.

Templejt je originalno baziran na Designs by Haran.